Σεγκιά

Segah (Αγγλική)

  1. Τροπικότητα
  2. Ελληνική
    • Η απλούστερη ίσως περιγραφή για το φαινόμενο που θα μπορούσε να περιγραφεί ως Σεγκιά στο συνθετικό έργο του Βασίλη Τσιτσάνη είναι αυτή της θεώρησης ενός περιβάλλοντος Ματζόρε, του οποίου η τελική κατάληξη στο μελωδικό υλικό πραγματοποιείται στη βαθμίδα ΙΙΙ.

      Παράδειγμα:

      Γκουβερνάντα / Περδικόπουλος, Δημήτρης [εισαγωγή]

      Γκουβερνάντα / Περδικόπουλος, Δημήτρης [εισαγωγή]

       

      Eδώ η επιλογή της Βάσης καθορίζεται από το αρμονικό υλικό, δηλαδή ταυτίζεται με την τονική της θεμέλιας συγχορδίας.

      Στο παράδειγμα που παρατίθεται παραπάνω η μελωδική συμπεριφορά αποτελεί μια σκληρή (υπό την έννοια της χρήσης διαστημάτων ημιτονίου και τόνου) εκδοχή ενός σεγκιά 3χόρδου, εναρμονισμένου με μείζονα συγχορδία η οποία θεμελιώνεται μια μεγάλη τρίτη πιο χαμηλά (D) από την τελική κατάληξη του μελωδικού υλικού (F#).

      Συνεπώς, το δομικό σχήμα μπορεί να συνοψιστεί στο ακόλουθο:

      Δομικό σχήμα Σεγκιά

      δομικό σχήμα Σεγκιά

       

      Η δομή απεικονίζει μια διάταξη στην οποία βαρύνουσα θέση καταλαμβάνει η βαθμίδα V (A), όπου θεμελιώνονται διατονικά περιβάλλοντα (δομικές μονάδες ματζόρε, μινόρε κτλ.) και η τελική κατάληξη πραγματοποιείται στη βαθμίδα ΙΙΙ εναρμονισμένη με συγχορδία Ι μείζονα (D).

      Ένας επιπλέον λόγος που μας οδηγεί να συν-εξετάσουμε το Σεγκιά με το Ματζόρε είναι η ιδιαίτερα συνήθης δίφωνη υλοποίηση της μελωδίας. Κυρίως δε διότι η διφωνία με παράλληλες τρίτες ή έκτες οδηγεί στην συνήχηση κατά την κατάληξη των βαθμίδων Ι και ΙΙΙ.

      δομική σχήμα σεγκιά-δίφωνο

      δομικό σχήμα Σεγκιά - δίφωνο

       

      Σπήλιος Κούνας, Μουσικολόγος

  3. central